Νέα και Ανακοινώσεις

Στην Κύπρο η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ρωσικών Πανεπιστημίων

 

Επιστρέφοντας από την αποστολή του υπουργού Παιδείας και Πολιτσιμού στη Ρωσία (20-25 Οκτωβρίου 2016), ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων καθηγητής Κώστας Γουλιάμος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για την αμοιβαία αναγνώριση της εκπαίδευσης και των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών Κύπρου – Ρωσίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Κώστας Καδής και Olga Vasilyeva ως «μια σημαντική τομή στην ανώτατη Παιδεία». Πρόκειται για τη «Συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση της Εκπαίδευσης, των προσόντων και των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών Κύπρου – Ρωσίας». Ο πρόεδρος της Συνόδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συγκεκριμένη, ιστορικής σημασίας συμφωνία, όχι μόνο αναβαθμίζει τις δυνατότητες συνεργασίας των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών, αλλά παράλληλα ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές για κοινά προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα». Είναι το εφαλτήριο, είπε, «για ουσιαστική διεύρυνση της κινητικότητας φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού, μεταξύ των δύο χωρών».

«Η εν λόγω συμφωνία» κατά τον πρόεδρο της Συνόδου «δημιουργεί, επιπλέον, τις κατάλληλες βάσεις για πανεπιστημιακές συνεργασίες που εκτός από πολλαπλά οφέλη που θα έχουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο, θα ενισχύσουν το κύρος και τη διεθνή αναγνωρισιμότητα, όλων των πανεπιστημίων της Κύπρου». Ο καθηγητής Γουλιάμος πιστεύει ότι «η Σύνοδος των Πρυτάνεων μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κομβικής σημασίας στρατηγική της εξωστρέφειας που έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί ουσιαστικά και συστηματικά η συλλογική προσπάθεια ανάδειξης της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης». «Είναι πρόδηλο», τονίζει ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, «ότι με αυτή τη συμφωνία, τόσο ο υπουργός Κώστας Καδής όσο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πέτυχαν να θεμελιώσουν και να ισχυροποιήσουν αυτό τον στρατηγικό στόχο της Κύπρου».

Στο πλαίσιο της κυπριακής αποστολής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με πρυτάνεις από μεγάλο αριθμό ρωσικών πανεπιστημίων, του πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ  και του πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, συμπεριλαμβανομένων. Παράλληλα, έγιναν συναντήσεις με τον Επίτροπο Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αγίας Πετρούπολης και με τον αντικυβερνήτη της περιφέρειας του Λένινγκραντ.

 Μετά από εισήγηση του προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων καθηγητή Κώστα Γουλιάμου, οι υπουργοί Καδής και Vasilyeva συμφώνησαν όπως οι δύο Σύνοδοι των Πρυτάνεων Κύπρου και Ρωσίας συντονιστούν και αναπτύξουν ειδική σχέση συνεργασίας, με αφετηρία, την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ρωσικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο.

 

CY RU agreement

ΜΕΛΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Πολυμεσικο υλικο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δραστηριοτητες Νέα και Ανακοινώσεις Στην Κύπρο η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ρωσικών Πανεπιστημίων